Wijtwerder Heerd Wijtwerder Heerd
SCHATHUIS WIJTWERDER HEERD

Oosterwijtwerd, Groningen.

"Mijn smaak is eenvoudig, altijd tevreden met het beste".

Op het "Hoogeland" van de provincie Groningen in het landschap Fivelgo ligt het wierdendorpje Oosterwijtwerd. Het eeuwenoude gebied rond Oosterwijtwerd is synoniem met ruimte, rust, natuurschoon, een rijke cultuur met ontelbare wierden (terpen), maren (voormalige Waddenprielen), eeuwenoude borgen (burchten) en middeleeuwse kerken met wereldberoemde orgels (de orgeltuin van Europa genaamd), musea, dijken, polders en kwelders. De bruisende tuin wijtwerderheerdstudentenstad Groningen met zijn toonaangevend museum is dichtbij en ook het monumentale stadje Appingedam met zijn hangende keukens, de havenplaats Delfzijl, de Eemshaven, de Waddenzee, Schiermonnikoog, Borkum en Emden. In dit piepkleine dorpje staat sinds 1789 de schitterende met veel kunst (300 kunstwerken aan de muren !) en antiek ingerichte woonboerderij van Jim en Betty Lambeck: Schathuis Wijtwerder Heerd. De woonboerderij staat op een 3 ha. groot terrein, waarop zich ook de borgplaats met hergraven grachten van de Ripperdaborg (Huis te Oosterwijtwerd) bevindt. Een ANWB-informatiebord aan het begin van de Ripperdaweg en voor de Wijtwerder Heerd geeft uitleg over de borg en het steenuilenproject.

In de grote boerderijtuin zijn verschillende terrassen met een idyllisch uitzicht op boomgaarden en weilanden, waarin schapen grazen en kippen rondscharrelen, omzoomd door houtsingels, brede sloten en de (buiten-)grachten van de voormalige borg.

OMGEVING:

- Maren (eeuwenoude waddenprielen en kreken), wierden en een openlandschap, afgewisseld boerderij ten Have met karakteristieke wierdendorpjes, met vaak middeleeuwse kerkjes, waarin eeuwenoude, wereldberoemde orgels karakteriseren het landschap in de wijde omgeving van Oosterwijtwerd.
- In de omgeving kunt u prachtig fietsen wandelen, kanoën, varen met een motorboot, wad- lopen, een boerderijexcursie maken, etc.
- In Uithuizen staat de Menkemaborg, in Slochteren de Fraeilemaborg en in Leens de Borg Verhildersum, volledig ingerichte kasteelmuseums met 18e eeuwse, parkachtige, tuinen.
- In Pieterburen vindt u de beroemde zeehonden-creche; ook het dorp Pieterburen zelf is de moeite waard.
- Het nabijgelegen stadje Appingedam heeft een sfeervol, gezellig, gerestaureerd centrum, beroemd door de hangende keukens boven het Damsterdiep. Een stadswandeling en een bezoek aan het plaatselijke Museum is aan te raden.
Buiten Appingedam bevindt zich het prachtige landgoed Ekenstein en de borg Rusthoven.
- De havenplaats Delfzijl en de noordelijker gelegen Eemshaven aan het Eems/Dollard estuarium verdienen ook uw bezoek.
- Op het Schildmeer, gelegen onder Appingedam, kunt u zeilen en varen.
- Een boottocht vanuit Delfzijl naar het Duitse Emden met zijn beroemde Kunsthalle Noordpolderzijl (vergelijkbaar met het Groninger Museum) is een aanrader.
- Een dagtocht naar de bruisende studentenstad Groningen met zijn geweldig winkelcentrum en zijn beroemd Groninger Museum is een must.
- De prachtige eilanden Schiermonnikoog (boot Lauwersoog) en het Duitse Borkum (boot Eemshaven) zijn relatief dichtbij.
- De Vesting Bourtange en het Kuuroord Nieuweschans kunt u in één dag bezoeken.
- Noorderpolderzijl, gelegen aan de Waddenzee, boven Warffum, is het mooiste plekje van Nederland.
- Het onontdekte en ondergewaardeerde Hoogeland Museum in Warffum is een grote verrassing.

En zo is er nog veel en veel meer! Betty wijst u graag de weg!